Welkom op mijn blog over psychologie
Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.
25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal
21 Dec 2021 - Kort lontje? Hoe kun je omgaan met boosheid en woede?
08 Oct 2021 - Denkfouten herkennen en uitdagen
16 Jul 2021 - Depressie bij mannen: symptomen en oplossingen
30 Jun 2021 - Een lage zelfwaardering als bron van sociale angst
21 Dec 2021 - Kort lontje? Hoe kun je omgaan met boosheid en woede?
08 Oct 2021 - Denkfouten herkennen en uitdagen
16 Jul 2021 - Depressie bij mannen: symptomen en oplossingen
30 Jun 2021 - Een lage zelfwaardering als bron van sociale angst
10 verrassende tekenen van depressie

Als we denken aan iemand met depressie dan hebben we veelal een beeld van een persoon die handelt als iemand die erg somber is en zich voortdurend hopeloos voelt. De signalen kunnen echter subtieler zijn, ze kunnen zich inderdaad manifesteren in emoties, maar ook lichamelijk. Het kan voor degene met depressie niet als een mentaal probleem voelen, maar meer als een soort zwakte. En de subtiele symptomen kan hij of zij niet meteen koppelen aan depressie,” aldus prof. Kravitz, hoogleraar interne geneeskunde en expert in het herkennen van depressie in de eerste lijn. Patiënten zijn niet geneigd ze aan depressie als bron te koppelen, omdat ze de symptomen associëren aan zwakte. Ook kan het zijn dat hun symptomen in hun ogen niet te maken hebben met een depressie. Het proces van depressie is sluipend. Het probleem als depressie herkennen is essentieel want hoe sneller je de behandeling krijgt hoe makkelijker het zal zijn om je oude tevreden, vitale zelf weer terug te vinden.
1. Je hebt pijn. 75% van de mensen met depressie hebben last van chronische pijn. Dit blijkt uit onderzoek.
Een Canadese studie liet zien dat mensen met depressie 4 x zoveel kans hebben op intense nekpijn en lage rugklachten in vergelijking met mensen zonder depressie. Als je depressieve klachten hebt, zou je ook maagpijn en hoofdpijn kunnen hebben of een grotere gevoeligheid voor pijn wordt ook vaak gemeld. Als iemand depressief is, anticipeert hij op pijn,dit levert voor het brein meer emotie op en een minder goede coping stijl. Om met deze pijn om te gaan, wordt moeilijker.
2. Je bent in gewicht toegenomen. Dit kan komen doordat je geen zin had om te koken en alleen diepvriesmaaltijden klaargemaakt hebt. Gemaksvoeding kan je serotonine (gelukshormoon) doen toenemen en je stemming verbeteren. Maar op lange termijn treedt er gewichtstoename op. Gewichtstoename kan weer samengaan met schuld en schaamte plus dat het eten van gemaksvoeding niets doet om de onderliggende oorzaak van depressie te genezen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die afvallen doordat ze minder eetlust hebben.
3. Je hebt een kort lontje. Als het kleinste voorval je ziedend maakt of chagrijnig en dit gedrag jouw nieuwe normaal wordt, zou je depressief kunnen zijn. Uit een recent onderzoek bleek dat 54% van de depressieve mensen gevoelens rapporteerden van vijandigheid, chagrijnigheid, ruzie geneigdheid, of boosheid. Als je in een negatieve stemming bent dan is irritatie in diverse gradaties een kleine stap.
4. Je voelt niets. Voel je zo zo, neutraal, verdoofd? De meesten hebben ‘s morgens redenen om uit bed te komen zoals werk, sportieve beweging, sociale contacten of ontbijt maken, maar voor mensen met depressie drogen deze bronnen op. Wat bij ons eerst blijdschap of verdriet opwekte, maakt nu nauwelijks indruk. Dit zombiegedrag is kenmerkend voor depressie. Daardoor kun je op anderen overkomen als koud of gereserveerd. Of als afstandelijk. Je duwt mensen weg die je normaal gesproken liefde en steun zouden geven.
5. Je avondborrel breidt zich uit naar 3 glazen.
1/3 van mensen met depressie hebben een alcoholprobleem blijkt uit onderzoek. Een drankje kan de scherpe kantjes eraf halen maar 2 of 3 kunnen negatieve emoties versterken zoals woede, angst en nog meer depressie. Je hoeft geen typische alcoholist te zijn om alcoholmisbruiker te zijn. De gezonde limiet is 1 glas voor vrouwen en 2 voor mannen per dag. Een te hoog gebruik is vaak sluipend ontstaan.
6. Je zit vastgelijmd aan Facebook of aan andere online activiteiten.
Of je bent veel aan het shoppen of gokken, meestal online. Dwangmatig shoppen vergroot tijdelijk je gevoel van eigenwaarde, maar biedt geen oplossing voor je depressie.
7. Je zit met je hoofd in de wolken. Misschien droom je wel over grootse dingen zoals een filmster worden. Of je denkt dat je kinderen superslim zijn. Volgens psychologen van Harvard zijn we op ons best als we in het heden geworteld zijn en als onze gedachten gaan dwalen dan kunnen we angstig worden en ongelukkig. Alhoewel dagdromen kan leiden tot het oplossen van problemen kan het ook gekoppeld zijn aan een negatieve stemming.
8. Je kunt niet beslissen. Per dag moeten we gemiddeld zo’ n 70 beslissingen nemen. Zal ik eieren eten of havermout? Tv kijken of lezen? Dit soort kleine beslissingen kunnen opeens heel groot en gewichtig worden.
9. Je bent er mee gestopt je haar te kammen of je tanden te poetsen.
Bij een onderzoek onder 10.000 mensen bleek dat 61% van degenen met een slechte mondzorg depressief was. Hoe slechter het gebit hoe ernstiger de depressie. Als je het niet meer interesseert hoe je ervan buiten uitziet, is dat een markant teken van hoe het ervan binnen uitziet.
10. Het lukt je niet je aan een slaapschema te houden. Depressie zet je leven op zijn kop. Veel mensen worstelen met slapeloosheid, moeite in slaap te vallen of met doorslapen. Depressie kan wat slaap betreft ook doorslaan naar de andere kant: je slaapt langer dan normaal en hebt ook overdag de neiging in slaap te vallen.
Nog twee andere symptomen van een mogelijke depressie zijn seksueel riskant gedrag en winkeldiefstal.
Depressie is geen gevolg van zwakte. Als we depressie als zwakte zien, rust er een taboe op om erover te praten. Veel bekende topsporters, acteurs, componisten kampten of kampen met depressie. Het is belangrijk om het taboe te verbreken en het er wel over te hebben. Overheidscampagnes en websites als heyhetisoke.nl en mindblue.nl leveren een positieve bijdrage aan de beeldvorming over depressie. Depressie is een negatieve spiraal die o.a. doorbroken kan worden door slechte gewoontes met kleine stappen te vervangen door goede gewoontes. Zo ontstaat er een positieve spiraal waarbij je hersenen en emoties weer in balans kunnen komen.
Peter Paul Both
nijmegenpsycholoog.com
06-38017652
Bronnen
J. Casarella (2020). https://www.webmd.com/depression/ss/slideshow-surprising-signs
https://www.heyhetisoke.nl/psychische-aandoeningen/depressie
Aviva Patz (2018) https://www.prevention.com/life/a20465433/surprising-depression-symptoms/
Geplaatst op 11 May 2021 door PeterPaul



én in avond of weekend
Deel mijn website: