Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal
21 Dec 2021 - Kort lontje? Hoe kun je omgaan met boosheid en woede?
08 Oct 2021 - Denkfouten herkennen en uitdagen
16 Jul 2021 - Depressie bij mannen: symptomen en oplossingen
30 Jun 2021 - Een lage zelfwaardering als bron van sociale angst
Adem in, adem uit. Stress verminderen met biofeedback.

foto Almos Bechtold/unpslash.com

Wat is ongezonde stress?
Stress en burn-out lijken ziekten te zijn die steeds meer mensen overkomt. Het aantal langdurig zieken is hoog onder de werkende bevolking. Als je een burnout test afneemt dan blijkt dat velen een hoog risico hierop lijken te hebben. Stress kan gezond zijn als het te maken heeft met het bereiken van doelen, zoals spanning bij het voorbereiden op een tentamen of presentatie. En als deze spanning maar binnen de perken blijft. Ongezonde stress ontstaat als we een langdurig meer belast worden dan we aankunnen, we gaan dan over onze grenzen. Te veel stress ondermijnt je weerstand waardoor de kans op ziekten en aandoeningen toeneemt. Naast stress komt depressie ook veel voor, ook bij jongeren. Burn-out is geen depressie. Depressie is een stemmingsstoornis waarbij negatieve gevoelens overheersen. Een burn-out kan wel aanleiding geven tot depressie, maar dit is niet altijd het geval. Mensen met burn-out kunnen nog wel dingen doen, maar kunnen het lichamelijk niet meer.
Chronische overbelasting
Chronische overbelasting kan tot lichamelijke klachten leiden en tot cognitieve problemen, d.w.z. problemen met denken en geheugen. Diverse systemen in je lichaam kunnen uit balans zijn wat een weg kan banen naar lichamelijke en emotionele klachten. Het leren ontspannen en je lichaam meer onder controle krijgen is een sleutel voor minder ongezonde stress en voor meer welzijn en vitaliteit.
Het autonome zenuwstelsel.
Het brein kun je verdelen in 3 delen: hersenstam, emotioneel brein en denkend brein. Het emotionele brein is verbonden met het hart en met het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel probeert het evenwicht te behouden in de diverse systemen van het lichaam. Het heeft een gaspedaal en een rem: het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel . Het is een balans en een wip: als het ene systeem actief is, doet het andere wat minder. Als het gaspedaal in je zenuwstelsel dominant actief is, vraagt dat veel van je lichaam. Het autonome zenuwstelsel bevindt zich in je hersenstam en in het ruggenmerg. Bij een gezond patroon wisselen inspanning rust elkaar af. Organen worden aangestuurd zodat ze soepel reageren op wisselende omstandigheden. Bij biofeedback activeren we het rempedaal door relatief langzaam te ademen in een ritme tussen 4 en 7 x per minuut, de verhouding tussen in- en uitademen ligt op 1: 1,5 bijvoorbeeld. Je neemt hierbij meer tijd voor het uitademen. Daardoor wordt het zenuwstelsel afgeremd waardoor een betere balans ontstaat.
Biofeedback training voor stressklachten
Biofeedback is een geschikte methode als aanvullende behandeling bij stress en angst. Je leert hierbij autonome functies, dat zijn functies die niet onder de controle van je wil staan, in je lichaam te reguleren. Bij hartritme biofeedback gaat het om het reguleren van adem en hartslag. Hartritme variabiliteit, de afstand tussen twee hartslagen, is een meting die belangrijke informatie oplevert. Je meet en vergelijkt jouw score met normaalwaarden. Je vindt dan waarden die kunnen wijzen op teveel stress. Te veel variabiliteit wijst op stress en overbelasting. Bij biofeedback, liever gezegd hartritme biofeedback, train je je adem en hartslag, zodat deze hartritmevariabiliteit optimaal wordt: je mentale veerkracht verbetert door deze training. Je meet de hartritme variabiliteit met een sensor op het oor, op de vinger of op de borst. Je kunt door te trainen beter omgaan met stress. Mensen met chronische stress, angst of depressie hebben een lage hartritme variabiliteit. De meting oogt chaotisch. Bij een gezonde hartritme variabiliteit krijg je een meting met een vloeiende golfbeweging.


Als je je spanning beter kunt reguleren heeft dit een positief effect op je lichamelijke en mentale gezondheid. Je krijgt een flexibeler hart dat zich kan aanpassen aan wisselende omstandigheden door het hartritme te laten variëren. Dr. Inna Khazan van Harvard Medical School vergelijkt biofeedback training met het gebruik van een camera. Je kunt deze in de automodus zetten, dan worden redelijk goede foto’ s gemaakt. Je kunt ook leren alle knoppen van de camera te gebruiken voor een verfijnde afstemming zodat je prachtige foto’s kunt maken waarbij je het beste uit je systeem kunt halen. Biofeedback vraagt uiteraard wat training en discipline. Je kunt je hartritme variabiliteit (HRV) dus trainen naar een optimaal niveau. Andere manieren om de HRV te verhogen is door beter te slapen of door meer te sportief te bewegen. Alhoewel te veel sporten ook niet goed is voor een optimale hartvariabiliteit. Reizen kan ook een negatief effect hebben op je HRV.
HRV training combineer je meestal met gesprektherapie of met mindfulness. Samen vormen ze een sterke combinatie in het leren herstellen van burnout, stress, angst of depressie
Biofeedback en het verbeteren van je prestaties.
In de sportwereld is biofeedback een manier om eenvoudige wijze prestaties te verbeteren. Met de app hrv4training kun je ochtendmetingen doen, je krijgt een baseline score die aangeeft hoe gevoelig je bent voor stress en spanning die dag. Door elke dag zo’n meting te doen en regelmatig te sporten kun je in de tijd zien of er vooruitgang is in je zelfregulatie gemeten in je HRV. Ook kun je je scores vergelijken met een normgroep van mensen van hetzelfde geslacht en leeftijd.

Kortom: Met biofeedback kun je je sportieve prestaties verbeteren en ongezonde stress verminderen. Je denkende brein krijgt weer grip op het emotionele brein als het autonome zenuwstelsel in balans is. Positieve emoties kunnen meer ruimte krijgen. Negatieve emoties kunnen verwerkt worden. Dat heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid.

Peter Paul Both, nijmegenpsycholoog.com
Tel.: 06-38017652

Bronnen
Marco Altini. A primer om heartrate rate varibility Biofeedback . hrv4training.com/blog (2020)
Kees Blase. Zelf het autonome zenuwstelsel in balans brengen met je hartritme. T.v. Integrale geneeskunde. (2018)
Valerie Hoffman .Meruhealth.com Getting started with biofeedback to improve mental health (2021)
Slijkermanoefentherapie.nl. Stress, spanning, overspannenheid en burnout
Dr. Chris Sovey. Stressed? Depressed? How and Why You Should Track Heart Rate Variability (MHM Ep.3) (2017)
https://www.youtube.com/watch?v=vBcRyvHqgEQ&t=51s
Geplaatst op 14 Jun 2021 door PeterPaul


NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media