Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal
21 Dec 2021 - Kort lontje? Hoe kun je omgaan met boosheid en woede?
08 Oct 2021 - Denkfouten herkennen en uitdagen
16 Jul 2021 - Depressie bij mannen: symptomen en oplossingen
30 Jun 2021 - Een lage zelfwaardering als bron van sociale angst
Depressie bij mannen: symptomen en oplossingen

foto: Ethan Sykes/Unsplash.com
Restauranthouder en chef-kok, Rora Asmar, schreef een persoonlijk verhaal over een heftig drama. Hij raakte in een depressie en de depressie leerde hem, naar eigen zeggen, een man te worden. In zijn opvoeding leerde hij om hard te zijn en niet te huilen. Zijn vader en zijn voetbalcoach maakten hem dat regelmatig duidelijk. Als hij pijn had, was er niemand die zei: gooi het er maar uit, het is menselijk om pijn te hebben. Als de sociale norm is voor een man om een ondoordringbare berg spieren te zijn die geen pijn of lastige emoties ervaart dan kan dit problemen geven. Hij bewonderde helden als Arnold Schwarzenegger die sterk waren en die gelukkig en zonder zorgen leken te zijn. En na een afwijzing door een meisje op de middelbare school, ze vond hem te dik, wilde hij sterk en onkwetsbaar zijn. We worden als man geacht te vechten, te jagen of grote steaks te eten. Daardoor had hij als man last met het accepteren van emoties en had hij een verwrongen beeld van hoe een man behoort te zijn. In plaats van emoties te accepteren en te verwerken negeerde hij ze en stopte ze a.h.w. in een doosje met vakjes . Pijn en emoties hield hij voor zichzelf. De bezorgdheid en suïcidale gedachten maakten het hem erg moeilijk. Hij hield vol dat alles OK was naar de buitenwereld. De depressie kende echter zijn echte ik. Hij herstelde van zijn depressie en om hulp vragen en herstellen was de meest bevrijdende ervaring zoals hij die nog nooit gekend had. Hij voelt zich nu op zijn gemak bij zichzelf. Tegenwoordig weet hij zich zelfbewust en moedig.

Depressieve verschijnselen bij mannen

Depressie heeft een ander effect op mannen dan op vrouwen. Mannen tonen andere, handige en onhandige, coping skills dan vrouwen. Dit verschil heeft te maken met chemische processen in het brein, hormonen en beleving van levensgebeurtenissen. Vrouwen hebben vaker last van depressie dan mannen, maar dit kan schijn zijn. Mannen voelen zich vaker meer geneigd de schijn op te houden en zich sterker voor te doen dan ze zich voelen. De symptomen die mannen laten zien kunnen misleidend zijn bij het stellen van een juiste diagnose.
Wat zowel mannen als vrouw ervaren bij depressie:
-je verdrietig, hopeloos en leeg voelen
-je extreem moe voelen
-weinig slapen of juist veel slapen
-geen plezier beleven aan activiteiten waar je vroeger wel van kon genieten

Bij mannen zijn er fysieke, mentale, emotionele en gedragsmatige symptomen.
De situaties die een depressie kunnen aanwakkeren: verliessituaties, isolatie, stress en conflicten. Er kan ook sprake zijn van depressie zonder directe aanleiding.

Fysieke Symptomen

Dit is vaak het eerste signaal dat mannen merken en wat kan wijzen op depressie. Dit varieert van lichamelijke verschijnselen zoals pijn, gewichtsverlies (of toename) tot een onrustig hart. Andere fysieke symptomen kunnen zijn hoofdpijn of spijsverteringsstoornissen.

Mentale symptomen

Dit omvat de onmogelijkheid van concentratie, geheugenproblemen, een dwangmatig denkpatroon, racende gedachten ( gedachten vol van zelfkritiek en een streng oordeel), slaapklachten, meestal inslaap- en doorslaapklachten ,suïcidale gedachten.

Emotionele symptomen

Als we depressie horen, denken we meteen aan bedroefdheid. Dit hoeft echter niet, er kan sprake van andere heftige emoties zijn zoal s woede, agitatie, of agressie. Emotioneel terugtrekken van familie en vrienden is ook mogelijk. Gebrek aan libido of rusteloosheid is ook een verschijnsel.

Gedragskenmerken

Mannen kunnen weerstand bieden tegen discussie over emoties. Er kan verzet zijn om erover te praten. Je vertrouwt op de methode van zelfcontrole. Onderdrukken van emoties omdat je denkt dat het niet mannelijk is ze te uiten. Soms vallen daarbij vooral de gedragskenmerken op:
-moeite met verantwoordelijkheid dragen voor werk of gezin
-drugsmisbruik
-excessief alcohol gebruik
-extreem veel werken
-risicovol gedrag, zoals te hard rijden of onveilige seks
-suïcide pogingen
-controlerend gedrag
-vermijden van hulp zoeken

Depressie bij mannen en zelfdoding.

Als je suïcide gedachten hebt is het goed je huisarts te contacteren, als de nood acuut is 113 te bellen.
Als je in nood zit zonder suïcide gedachten te hebben, neem dan contact op met een vriend of vertrouwd familielid, ook al is het moeilijk erover te praten. Bel een pastor of geestelijk verzorger.
Overweeg deel te nemen aan een supportgroep voor mannen met depressie.
Het hulp zoeken kan lastig zijn voor mannen. Zonder behandeling is het echter vaak moeilijk een depressie te genezen. En deze kan erger worden. Depressie kan je raken op diverse terreinen: gezondheid , carrière, relaties en persoonlijke veiligheid.
Waarom depressie bij mannen vaak over het hoofd gezien wordt
Mannen hebben soms moeite om de tekenen van depressie bij zichzelf te herkennen en als ze die al herkennen dan is er vaak nog het stigma wat ze ervaren. Ze kunnen bezorgd zijn over wat anderen ervan zullen vinden. Ze vinden dat mannen altijd sterk moeten zijn en geen emotie moeten tonen. Dit leidt ertoe dat ze zich in allerlei bezigheden kunnen storten en de depressie niet de aandacht geven die ze nodig heeft.

Behandelmogelijkheden

Vaak verbetert depressie met medicatie en/of psychologische hulp. Het gaat om het aanleren van probleemoplossende vaardigheden en goede gewoontes. Afhankelijk van de hulpvraag is dat
-doelen stellen
-steun zoeken
-omgaan met stress
-besluitvorming
-activiteiten opbouwen
-gezond en regelmatig leven
Er is een breed scala aan behulpzame therapieën.
Je kunt online therapie zoeken als je live therapie lastig vindt.

Als mannen therapie zoeken kunnen ze geleidelijk weer leren meer van het leven te genieten .
Rora Asmar kon van zijn depressie een positieve stimulans maken. Anderen beleven hun depressie op een verschillende manier. Churchill etiketteerde zijn depressie als Black Dog die hij bestreed met het drinken van alcohol. Coach Tess van Olst ziet haar depressie als een Tegenstander die haar geloof ondermijnt en die al haar plezier uit haar leven wil wegnemen. Hoe dan ook, depressie is in al zijn gradaties vaak een complexe klacht waar gelukkig wat aan te doen is.

Peter Paul Both
Nijmegenpsycholoog.com
06-38017652

Bronnen
https://www.healthline.com/health/depression/symptoms-of-depression-in-men (2021)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/male-depression/art-20046216 (2019)
https://www.nami.org/Blogs/NAMI-Blog/March-2018/How-Depression-Made-Me-a-Man (2018)


Geplaatst op 16 Jul 2021 door PeterPaul


NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media