Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

29 Apr 2021 - Kan cannabis helpen bij de behandeling van ADHD?
14 Apr 2021 - Hoe overleef ik een Zoom conferentie? Tips tegen videoconferentie angst.
17 Mar 2021 - Mentaal weerbaar blijven tijdens de coronacrisis.
23 Nov 2020 - Praten met pubers en mentale gezondheid in een pandemie
30 Oct 2020 - 7 tekenen van een seizoensgebonden depressie
Mentaal weerbaar blijven tijdens de coronacrisis.


De corona pandemie zorgt al meer dan een jaar voor spanning. Nu deze pandemie langer duurt kan er bij een grote groep sprake zijn van chronische stress, onzekerheid, vrees en angst. Na een tijd van versoepelingen zijn er sinds half december diverse beperkingen opgelegd . Er is een lappendeken van maatregelen gelanceerd en het uitzicht op de toekomst is nog ongewis. Er ontstaat frustratie over de maatregelen. En weerstand. De diverse beperkingen raken vooral mensen met psychische kwetsbaarheid of met een lichamelijk handicap. Het verlies van een baan, in quarantaine moeten, afscheid moeten nemen van een dierbare in onwerkelijke omstandigheden. Het zijn maar een paar situaties waarin velen zich zullen herkennen. Jongeren hebben het zwaar: klachten als depressie en zelfbeschadiging nemen toe.
Spanning en stress kun je in het algemeen verminderen door eenvoudige acties op het gebied van bewegen, ontspannen en sociaal contact.

Een aantal tips om mentaal weerbaar te blijven:
1. Structuur en werken aan positieve emoties. Zorg voor structuur in je dagindeling, zie bijv. www.mentaalvitaal.nl/aandeslag met mentale gezondheid. Opstaan, naar bed gaan en eten doe je het beste op vaste tijden, ook al hoef je niet fysiek naar je werk. Maak een planning voor de dag om sleur te voorkomen. Het is belangrijk dat je je kunt focussen op je eigen taken en verantwoordelijkheden. Het kan zijn dat het een keer niet helemaal lukt. Feliciteer jezelf dan voor datgene wat goed is gegaan. Focus je op die manier op het positieve in je leven. Concentreer je op waarmee je bezig bent en dwaal niet af naar piekeren over corona. Check voor jezelf hoe je in het verleden omgegaan bent lastige zaken. Put daar moed uit. eef in het hier en nu i.p.v. te piekeren over het verleden of de toekomst. Mogelijk zie je het verschil tussen wat je niet en wat je wel kunt veranderen. Zet kleine stappen op het gebied waar je invloed kunt uitoefenen.
2. Verbondenheid. Blijf digitaal verbonden met zo veel mogelijk mensen uit je vertrouwde omgeving. Dit biedt je een platform om gevoelens te verwerken en te uiten. Negatieve emoties kun je accepteren, maar het is goed er niet in te blijven hangen. Gevoelens opkroppen helpt ook niet. Als je steun zoekt bij vrienden kennissen familie voorkom je hierin zekere mate het optreden van gevoelens van verveling, eenzaamheid en angst. Je verbonden voelen kan nieuwe energie geven. Maar ook het sturen van een kaartje of briefje kan de ander en jou een geluksmoment geven.
3. Bewegen. Voorkom veel stilzitten. Als je thuis werkt zorg dan voor voldoende pauzes tussendoor. Bewegen is trouwens goed voor je concentratie.
4. Laat los waar je geen invloed op hebt. Onzekerheid hoort bij het leven, het is goed om te proberen om te gaan met het feit dat je niet alles onder controle hebt. Er zijn dingen waar je weinig aan kunt veranderen, zoals overheidsmaatregelen, sluiting van scholen of bedrijven. Deze crisis kan een uitdaging zijn om nieuwe vaardigheden op te doen in het omgaan met lastige situaties. Of hierdoor nieuwe kennis opdoen voor je vak of voor een omscholing. De crisis kan een uitdaging zijn. Vraag hulp aan vertrouwde mensen als je het moeilijk hebt hiermee. Op therapieland.nl staan gratis trajecten over hoe om te gaan met corona-stress.
5. Vermijd een overdaad aan negatief nieuws. Kijk niet te vaak naar het nieuws. Veel nieuws gaat over corona en dit kan spanningen of depressieve gevoelens opleveren. Beperk je ertoe 1 of 2 x per dag het nieuws tot je te nemen.
6. Leef gezond. Het risico van een lockdown is dat je minder gaat bewegen en ernaar neigt ongezond te eten of teveel alcohol gaat gebruiken. Fietsen, wandelen, thuis workouts doen kunnen dit voorkomen.
7. Help anderen. Eén van de motto’ s rondom helpen is: elkaar helpen is de kleinste moeite die er bestaat, maar het is wel het grootste gebaar. Een klein gesprek kan iemand die eenzaam is opbeuren. Haal positieve herinneringen op en vermijd negatieve nieuwtjes. Niet iedereen is creatief in gesprekken voeren. Je kunt, als je kinderen hebt, met andere ouders ideeën uitwisselen om hen bezig te houden. Er zijn bepaalde groepen die hulp nodig zouden kunnen hebben: ouderen of eenzamen. Het iets betekenen voor hen is goed voor de ander en het is tevens is een goede manier om jezelf te stimuleren tot een betere stemming.
8. Veeg de verveling weg en maak plannen. De tijd die je door de crisis krijgt, kun je invullen door een oude hobby weer nieuw leven in te blazen. Of je kunt een klus oppakken waaraan je anders niet toegekomen zou zijn. Ideeën kun je vinden op www.watwat.be/corona?ik-verveel-mij-wat-kan-ik-doen-thuis. Je kunt ook alvast plannen maken voor trips en reizen of feesten . Je kunt erover lezen. En daarmee kijken wat mogelijk is.
9. Ontspan je. Doe minimaal een uur per dag iets voor jezelf waar je energie van krijgt. Let op de lichtpuntjes: schrijf iedere dag 3 dingen op die je hebt meegemaakt, hebt gedaan of gezien.
10. Heb geduld en compassie met huisgenoten. Als je in isolatie bent met je partner of gezin doe dan actief je best om de sfeer goed te houden. Geduld beoefenen is belangrijk en open en helder communiceren. Het helpt als je tegen elkaar kunt zeggen dat je de crisis uitdagend vindt en dat frustratie, vrees en angst kunnen ontstaan. Maar geef ook aan dat je zult proberen de sfeer goed te houden .
Wees een prettige huisgenoot die zijn rommel opruimt en die zonder oordeel kan luisteren naar de ander. Geef de ander de ruimte een slechte dag te hebben of gewoon chagrijnig te zijn.
11. Blijf bij kwaliteit als het om nieuws en informatie gaat. Veel wat op sociale media staat is onjuist of gaat uit van complottheorieën. Dergelijke informatie vergroot het risico op irrationele angst.
12. Zoek de stilte en het alleen zijn. Voor sommigen zal Bijbellezen of bidden rust geven. Anderen zoeken de stilte om mindfulness te oefenen of om ademoefeningen te doen.
Zo kun je in de coronacrisis diverse dingen doen op het gebied van structuur, bewegen, ontspannen, sociaal contact en gezond leven. Negatief nieuws kun je het beste gedoseerd tot je nemen. Als je er zelf niet uitkomt, praat dan met de huisarts of met een psycholoog.

Peter Paul Both, Psycholoog NIP
Nijmegenpsycholoog.com
06-38017652

Bronnen
Gezondheid.be/zo krik je mentale weerbaarheid op tijdens de corona crisis
Jelle Hermus www.sochicken.nl/bescherm je mentalegezondheid tijdens coronacrisis 12 tips.
Loketgezondleven.nl Coronavirus en mentale gezondheidGeplaatst op 17 Mar 2021 door PeterPaul


NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media