Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal


In dit artikel kun je zicht krijgen op gevoelens van tieners en hoe je er als ouder over kunt praten. Het is gebaseerd op een blogartikel van psycholoog dr. John Coleman
In de huidige tijd van de corona crisis is het lastig over psychische problemen te praten, omdat iedereen uitdagingen heeft om mee om te gaan. Het is normaal om af en toe angst en stress te ervaren. Voor jongeren is het extra moeilijk, zij ervaren enorme hoeveelheden verlies. De normale structuur van hun leven is verstoord door allerlei beperkingen. Bijzondere dagen als Pasen, Kerstmis en vakantie worden anders beleefd. Het is niet verbazingwekkend dat jongeren zich bedrogen voelen en boos zijn. Wat zich kan uiten in allerlei soort gedrag wat ouders weer bezorgd kan maken.
Het kan ook moeilijk zijn hulp te vinden aangezien GGZ instellingen onder grote druk staan
Voorbeelden van heftige emoties:
- Een 16-jarig meisje kan niet stoppen met huilen. Ze kan niet aangeven waarom dit gebeurt met haar.
- Een 15-jarige jongen heeft de auto van de buurman vernield, iets wat hij nooit eerder heeft gedaan. Hij zegt boos te zijn op de wereld.
- Een 17-jarig meisje snijdt zichzelf. Ze zegt dat ze zichzelf haat.
- Een 17-jarige die naar bed is gegaan en niet wil opstaan. Hij wil met niemand praten.
- Een 14-jarig meisje met anorexie wat erger is geworden sinds het Corona virus opdook. Ze wil door op haar gewicht te letten controle houden als al het andere niet meer te beheersen valt.
Het is erg moeilijk voor ouders
Voor ouders is het lastig om om te gaan met gevoelens van hun tieners aangezien ze zelf ook last kunnen hebben van angst. Jongeren zijn vaak geneigd hun ouders te beschermen voor lijden. Ze zijn ook op een leeftijd waarbij ze geneigd zijn dingen liever voor zichzelf houden. Dat hoort bij een normale ontwikkeling. Ouders kunnen met hun tieners in gesprek gaan als ze hun eigen angsten enigszins onder controle hebben.
Suggesties voor ouders
- Je kunt je tiener laten weten dat je je bewust bent van hun stress en dat je wilt helpen. Het is belangrijk woorden te vermijden die bij hen schuldgevoelens zouden kunnen opwekken. Vermijd woorden die erop wijzen dat je weet hoe ze zich voelen.
Welke woorden kun je dan gebruiken?
- Mijn hart gaat naar je uit.
- Ik kan zien dat je het er erg moeilijk mee hebt
- Ik wil helpen als ik dat kan
- Ik leef met je mee
Geruststelling
Laat je tiener weten dat je niet geschokt bent , je bang of gekwetst voelt door hun gedachten en gevoelens. Een van de angsten waar tieners mee kunnen worstelen, is dat hun problemen een verschrikkelijk effect op jou als ouder zullen hebben. Hoe angstig of schaamtevol hun gedachten ook mogen zijn, jij bent sterk genoeg om er mee om te gaan. Hoe erg het ook is, je kunt het dragen en je zult een poging doen om te helpen.
Er zijn voor hen
Jouw tiener vindt het belangrijk dat er bent voor hen . Het is belangrijk voor hen dat je van hen houdt en ongeacht wat er aan de hand is je je uiterste best doet hen te helpen. Tieners vinden het belangrijk dat je loyaal blijft aan hen en dat je hen niet afwijst vanwege hun stress.
Denk aan acties waarmee je hen laat weten dat je hen steunt. Kun je een favoriet gerecht voor hen maken? Kun je hen meer verantwoordelijkheid geven thuis? Kun je oude familiefoto’ s laten zien en de goede ervaringen benadrukken die je hebt gehad met hen in het verleden? Kun je een spelletje spelen met hen waar ze plezier in hebben? Beschikbaar zijn is een belangrijke boodschap.
Wat je beter niet kunt zeggen
Indien mogelijk vermijd je te smeken bij de jongere . Onderwijs niet. Kritiseer niet. Probeer hun gedrag niet te veroordelen
Waarom is het belangrijk dit te zeggen?
Omdat al deze onjuiste benaderingen jouw visie en jouw agenda representeren. Op de lastige momenten kunnen zij niet omgaan met jouw agenda. De enige manier om communicatie te bevorderen is om een weg te zoeken in hun prioriteiten. En te laten zien dat je werkelijk wilt luisteren.
De rol van de school
Hoewel scholen het druk hebben of zelfs gesloten kunnen zijn, zijn zij toch in staat advies geven. Een hoofd schoolmaatschappelijk werk of een docent kan hulp geven. Sommige scholen geven telefonische ondersteuning bij mentale problemen.
De ergste gedachten
De mogelijkheid van suïcide van hun kind is de ergste angst bij ouders. Er zijn veel mythes over wat je moet doen en wat niet te doen als je hierover piekert. Het is erg moeilijk voor ouders om hierover te beginnen. Je zou dit kunnen zeggen:
“Ik weet dat mensen die stress ervaren soms over de dood kunnen denken. Om er maar een eind aan te maken. Als jij gedachten over dood hebt dan zijn er mensen die er met jou over kunnen praten. Misschien kun je er niet met mij over praten, maar er zijn anderen die naar je willen luisteren en je hulp willen geven.”Je erkent hierbij de stress en je laat zien dat je niet bang bent voor de stress van de tiener.
Wat is de volgende stap?
Mogelijk is het lastig professionele hulp te krijgen. Het kan ook zijn dat ze niet met je willen praten. Maar als dit wel het geval is stimuleer het gesprek dan. Als een eerste of tweede poging niet lukt, benadruk dan dat je altijd beschikbaar bent om te luisteren.
“-hoe moeilijk het ook is, praten over gevoelens en gedachten zal je helpen
-ik weet dat het moeilijk is, maar het is het waard om een stap te zetten. Het verwoorden van gevoelens of gedachten zal je echt helpen
-misschien voel je schaamte of bezorgdheid erover het praten
-misschien vind je het moeilijk met mij te praten maar mogelijk kunnen we iemand anders vinden om met je te praten.

Als ze niet kunnen of willen praten of zeggen dat het tijdverspilling is .
Als dit het geval is dan zijn er een paar opties.
Misschien kan jouw tiener je een sms of e-mail sturen? Of op wat voor manier ook zijn gevoelens tonen.
Of als dat niet passend is, vraag dan aan hen of ze gedachten of gevoelens kunnen opschrijven. Dit kan een goede start zijn. Als dit niet lukt, kijk dan in je eigen familienetwerk of er iemand is die een goede luisteraar zou kunnen zijn. Of anders vraag je een vertrouwd iemand in je eigen netwerk.
Wat moet je zeggen als je niet weet wat te zeggen.
Houd in gedachten dat je niet perse iets hoeft te zeggen. Als je laat merken dat je er bent, dat je beschikbaar bent om te luisteren kan dat genoeg zijn.
Sociale media.
Sommige sites kunne schadelijk zijn voor jongeren en anorexie bevorderen. Maar hieraan zit een andere kant. De online wereld kan ook steun bieden en geruststelling. Dat geldt niet voor iedereen. Maar sociale media stellen in staat om met mensen in contact te komen die een hulp kunnen zijn. De les voor ouders is dat niet alle sociale media schadelijk zijn. Indien mogelijk zie er dan op toe wat je tiener op sociale media doet. Wees niet bang er naar te vragen.
Praten en luisteren kan mogelijk niet genoeg zijn.

Dit hangt af van de aard van de stress die ervaren wordt door de jongere. Voor sommige situaties is praten alleen niet genoeg. Je zult graag willen weten hoe om te gaan met gedrag dat beschadigend is voor andere mensen.

-Ten eerste is het essentieel om grenzen te kunnen stellen aan gedrag dat beschadigend is voor je tiener of voor anderen in het gezin. Als je het idee hebt dat grenzen overschreden worden dan moet je handelend optreden. Dan is het tijd om hulp te vragen bij crisisdiensten. Er zijn ook hulptelefoonnummers.
-Ten tweede kun je zaken regelen om je gezin te beschermen. Herken schadelijke stoffen , messen of wapens. Hoe is het huishouden bij jou georganiseerd? Vraag jezelf af wat je kunt doen om je gezin te beschermen tegen schade.

Adressen
https://wijzijnmind.nl/corona
https://mindyoung.nl
https://www.thuisarts.nl/psychische-klachten-bij-kinderenjongeren/ik-heb-psychische-klachten-informatie-voor-jongeren

Bronnen
parentingni.org/blog?/teenagers-mentalhealth-covid-19
Geplaatst op 23 Nov 2020 door PeterPaul

<< Vorige ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... Volgende >>

NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media