Welkom op mijn blog over psychologie
Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.
25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal

Jarenlang worstelde Ditty (45) met depressies, vooral in de herfst en de winter. “ Mijn depressies kwamen eens in de twee jaar. In de herfst –en wintermaanden had ik er veel meer last van, omdat buiten dan alles zo somber is. Daar werd ik ook somber van en wilde niets meer.” Dankzij verschillende soorten therapie is ze die nu de baas. Ditty:“Toen ik merkte dat ik weer kon genieten van de zon op mijn gezicht, wist ik dat ik op de goede weg zat.”
Word je somberder van de wintermaanden dan nodig is? Zo ja dan zou je een winterdepressie kunnen hebben. Dat is een vorm van seizoensgebonden depressie. De zomerdepressie komt ook voor, maar in veel minder mate .
Mogelijke Oorzaken
Het zou kunnen liggen aan het feit dat je bij minder zonlicht je lichaam minder serotonine aanmaakt, dit is een stofje in de hersenen dat zorgt voor een goede regulering van je stemming. Als de zenuwbanen in je hersenen niet normaal functioneren kan dit leiden to depressie, vermoeidheid en gewichtstoename.
Het ontstaan van een seizoensgebonden depressie heeft waarschijnlijk te maken met de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Hierdoor kan het dag-nachtritme verstoord raken. Deze verstoring is met name van invloed op je slaap en je stemming. Een sombere stemming en veel of juist weinig slapen zijn kenmerkende symptomen van een depressie.
Sommige mensen zijn niet voldoende in staat zich aan te passen aan de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Het hormoon melatonine, dat 's nachts wordt geactiveerd, speelt hierin waarschijnlijk een grote rol. Tijdens de ochtend, onder de invloed van licht, hoort de aanmaak van melatonine afgeremd te worden en dit lijkt niet altijd goed te gaan.
Seizoengebonden depressie begint in de jongvolwassenheid en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan in milde vorm voorkomen, dan is er sprake van geïrriteerdheid. Anderen hebben serieuzere klachten die relaties en werk kunnen verstoren. De symptomen verdwijnen in de regel als het lente wordt. In landen met veel zon gedurende het hele jaar komt winterdepressie bijna niet voor. In Florida is het percentage mensen met deze klachten 1,4%, in Alaska 9,9%, in Finland 9,5%..
De herfst/wintersymptomen
-minder energie
-moeite met concentreren
-vermoeidheid
-grotere eetlust of juist minder
-een toegenomen verlangen alleen te zijn
-sterkere behoefte aan slaap
-toename in gewicht
Bij ernstigere vormen kan er bovendien sprake zijn van gevoelens van hopeloosheid, schuldgevoelens en denken aan suïcide.
Bij een winterdepressie is er sprake van veel slapen, moeite met wakker worden en een sterke behoefte aan zoetigheid. De zomerdepressie symptomen zijn gewichtsafname, slecht slapen en angst. Er kan ook sprake zijn van een onderliggende bipolaire stoornis met depressieve perioden in de wintermaanden en manische klachten in de zomermaanden.
Wat kun je er zelf aan doen?
In de eerste plaats erkennen dat je een probleem hebt. Praat er met iemand over die je vertrouwt , zoals met een broer, zus of vriend. Erover praten lucht op, mogelijk herkent de ander iets van jouw klachten bij zichzelf. Voor sommigen is het makkelijker met een persoon te praten die hij minder goed of niet kent, zoals een collega, een huisarts of een pastoraal werker.
Zorg dat je elke dag enige tijd buiten doorbrengt ook al is het bewolkt. Eet goede balanceerde voeding, voeding die je energie geeft. Doe aan actieve beweging 5 x 30 minuten per week. Blijf betrokken bij sociale activiteiten, sociale steun is erg belangrijk .
Behandeling
De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen.
Belangrijk is dat je vroeg in de morgen naar buiten gaat zodat je je in natuurlijk licht kunt baden. Is dit onmogelijk dan is lichttherapie een optie. Lichttherapie is inmiddels een geaccepteerde aanpak van seizoensgebonden stemmingsklachten. Lichttherapie reguleert op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt daarmee het dag-nachtritme. Het is een kuur waarbij door middel van een specifiek soort sterk licht (zonder UV-straling) het dag-nachtritme direct wordt beïnvloed. Lichttherapie kun je gemakkelijk ondergaan, werkt niet verslavend en is veilig. Traditionele antidepressiva en ondersteunende gesprekstherapie kunnen ook ingezet worden als er sprake is van een periode van majeure depressie.
Conclusie
Een seizoensgebonden depressie kan lichte of ernstige symptomen met zich meebrengen. Je kunt er zelf wat aan doen om erger te voorkomen. Zijn de symptomen ernstiger dan is het goed een arts of psycholoog te raadplegen.
Peter Paul Both
nijmegenpsycholoog.com
06-38017652
Bronnen
Bhandari B. Depression, seasonal affective disorder Webmd.com
Mayoclinic.com/seasonal affective disorder
mindblue.nl/depressie/seizoensgebondendepressie
en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_
Geplaatst op 30 Oct 2020 door PeterPaul
<< Vorige ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Volgende >>



én in avond of weekend
Deel mijn website: