Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal

Veel studenten hebben last van stress als gevolg van moeite met het omgaan met tijd voor de studie. Het vinden van een goede balans tussen studie, thuis werken en studentenleven.
Het is belangrijk op koers te blijven en zo stress te beperken. Met een goed time management heb je meer voldoening van je studie en kun je ook ontspannen en mogelijk wat bijverdienen.

Hier volgen een paar beproefde tips:
1. Begin je dag met het maken van een plan. Neem hiervoor 15-20 minuten de tijd. Het kan goed zijn te beginnen met het gedurende een paar dagen bijhouden van een logboek van tijdsbestedingen van uur tot uur: tv kijken, huiswerk, eten, gamen etc.
2. Vraag je af: Wat heb ik te doen en wat ga ik vandaag doen? Schaf een fel gekleurd schrift aan en schrijf hierin dagelijks je lijst met voornemens, je to do lijst. Stel prioriteiten en maak onderscheid tussen A, B en C-prioriteiten.
A= Belangrijk en moet vandaag gebeuren.
B =Belangrijk maar kan eventueel tot morgen of overmorgen wachten.
C = Niet belangrijk en niet urgent.
Voorbeeld van een dagplanning.
A. Een boek lezen voor studie
A. De hond uitlaten
B. Bellen of sms-en van vrienden

Terugkerende, maar niet dagelijkse taken
A. een college volgen
B. studeren voor een tentamen
C. Naar de kapper gaan

Eenmalig
A. Naar een muziekuitvoering van een vriend gaan

Noteer eventueel je activiteiten op de bijbehorende dagen in je weekplanner. Als je een punt hebt afgewerkt, streep het dan door of schrijf er Gedaan achter. Belangrijke tools zijn ook een horloge, agenda en een vaste plek voor sleutels en je mobiele telefoon.
3. Stel je de vraag: Op welke tijden en op welke plaatsen ben je het meest productief? Sommigen studeren beter in de ochtend of ‘s avonds. Als thuis werken lastig is, dan kan werken in een studiezaal een oplossing betekenen. Misschien ben je daar minder afgeleid.
4. Wees flexibel maar ook realistisch. Voor sommigen is 8 uur werken of studeren te lang. Wees om teleurstelling te voorkomen, niet te ambitieus. Als je per dag 3 x 1 uur studeert, kun je per week ook 18 uur studie realiseren.
5. Beweeg sportief tussen jouw studieblokken door. Dit maakt je hoofd leeg. Als je weinig beweegt kun je beginnen met 10 minuten hardlopen en deze tijd geleidelijk uitbreiden.

6. Update en review je planning. Het beste is elke dag een nieuwe lijst te maken. Mocht iets niet in een keer lukken , ga er dan later mee verder. Dat hoeft niet altijd een ramp te zijn. Wanneer je het uitgerust opnieuw oppakt, zul je zien dat je meer in dezelfde tijd gedaan krijgt.
7. Pas mentale technieken toe.
-positieve affirmaties. Je kunt een reclameboodschap voor jezelf maken, zoals:
Je kunt goed studeren. Je zult succesvol theorie in praktijk brengen. De resultaten van je studie zullen je veel plezier en voldoening geven. Zet hem op (je naam ), veel succes!
-Visualiseren. Denk regelmatig aan de tijd dat je goed was in timemanagement.
Hoe ziet een ideale dag eruit, waarbij je effectief bezig bent?
8. Beweeg tussendoor. Hardlopen of fitness werken goed, begin met 10 minuten hardlopen als je niet gewend te sporten.
9. Sta 15-30 minuten eerder op en ga eerder naar bed.
Dit voorkomt dat je de dag moet beginnen met veel haast. Die gehaastheid kan nog een deel van de dag voortduren. Sta wat eerder op zodat je bijv. meer tijd hebt om te ontbijten.
Conclusie
Studeren volgens een goede tijdsplanning kan veel verschil maken. Al vraagt het nogal wat van je om zelfstandig je studietijd te plannen, ontwikkel een manier van plannen die bij je past.
Als je goed wordt in plannen, kan dit een bron zijn energie, van enthousiasme en een positieve levensinstelling.

Peter Paul Both
Psycholoog Nijmegen
06-3801762
Geplaatst op 31 Oct 2018 door PeterPaul

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Volgende >>

NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media