Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal


Stress hoort bij het leven, je bent even uit balans geïrriteerd etc. Maar langdurige blootstelling aan stress kan schade toebrengen aan je brein. Er zijn veel factoren die extreme stress kunnen opleveren. We leven in een tijd leven met veel veranderingen waar we vooral te maken hebben met processen die langer duren zoals het omgaan met ziekte en gebeurtenissen. Dat we moeten wegrennen voor gevaarlijke dieren, zoals in de prehistorie, komt in de praktijk nog maar weinig voor.

Over het algemeen beperkt stress de mentale flexibiliteit en de vaardigheid om alternatieve oplossingen te bedenken. Het kan ook leiden tot hart-en immuunproblemen. Hoewel stress een onvermijdelijk consequentie is in het moderne leven kan werkstress te veel worden en kan het leiden tot burnout. Dit is een stress situatie die 6 maanden of langer aanhoudt.

Stress omvat 3 stadia van het fysiologisch gebeuren in het lichaam, het gegeneraliseerde aanpassing syndroom genoemd: alarm, weerstand bieden en uitputting. In stadium 1 neemt o.a. de hartslag toe zodat je kunt vechten of vluchten. Stadium 2 kan leiden tot herstel van de stressreactie naar balans. Echter de stress kan ook blijven hangen waardoor klachten als frustratie, irritatie of lichamelijke klachten kunnen ontstaan. De concentratie kan verslechteren. In stadium 3 treden dan klachten op als depressie en/of angst of vermoeidheid.

Een chronische aanpassingsstoornis omschrijft een lange termijn stress die niet weggaat. Ze gaat vaak gepaard met angst of depressie of met een combinatie van beiden. Ook kan er sprake zijn van onaangepast gedrag. Het is het type
stress waarbij iemand verlamd is naar inactiviteit. De gebruikelijke reactie bij dit type stress is over het probleem na te denken en erover tobben zonder er iets aan te doen. Dit is het type stress dat neuronen doodt, het immuun en -cardiovasculaire systeem vernietigt en een persoon angstig, geïrriteerd maakt en waarbij slapen verstoord raakt.

Wat kun je doen als je je realiseert dat je gestrest bent ?
Er zijn 5 effectieve methoden.
-Lichamelijke oefening. Dit kan de ervaring van stress, depressie en angst verminderen.
-Ontspanning. Ademhalingstechniek, meditatie, maar ook een wandeling op het strand kan de bloeddruk verlagen, de ademhaling vertragen en spierspanning verminderen.
-Socialiseer. Door stress kun je tijd en energie voor contacten te kort komen. Maar contacten bijhouden werkt juist goed tegen stress. Ontwikkel je sociale netwerk van vrienden, familie en eventueel huisdieren waardoor je bevorderd dat je vertrouwen ,steun ervaart wat weer tot ontspanning kan leiden.
-Zorg voor empowerment. Empowerment betekent dat je meer gebruik maakt van jouw sterke kanten Zoek uit op welke gebieden je je zelf kunt verbeteren : zelfverdediging, assertiviteit, studievaardigheden, spreken in het openbaar. Of word lid van een buurtvereniging zodat je invloed krijgt op je omgeving. In de hulpverlening betekent empowerment dat je ervaringen deelt met lotgnoten om elkaar op te bouwen.
-Gebruik biofeedbackprogramma ‘s. Hartritme biofeedback geeft je informatie op een display over je stressniveau en leert je om dit te reguleren. Dit kun je meten door een sensor te plaatsen op de vinger of op het oor. Door te trainen kan je stress dalen en kun je je vaker in balans voelen. Daardoor kan je je probleemoplossend vermogen vergroten. Je kunt thuis trainen met gebruiksvriendelijke apparaatjes. Meestal combineer je dit met gesprekstherapie. Daardoor leer je je emoties en onhandige gedachtepatronen te ontdekken die zich voor kunnen doen bij probleemsituaties . Door te oefenen leer je je mindset en je gedrag aan te passen waardoor je meer grip krijgt op problemen en je meer voldoening kunt ervaren. Meestal gebruik je biofeedback voor stressklachten of voor stress na een traumatische ervaring.

Jouw stressniveau verlagen
Stress hoort bij het leven, maar wat levert jou hoge stress op? Hoe uit stress zich bij jou en op welke plaatsen? Wat doe je eraan om je stress niveau te verlagen? Als je je stress kunt reguleren kan dat je veel opleveren: een betere relatie of een positiever zelfbeeld bijvoorbeeld.
Mocht je informatie willen, bel of mail mij.

Peter Paul Both, Psycholoog Nijmegen
tel. 06 38017652
e-mail: info@nijmegenpsycholoog.com

Bronnen
Fernandez A .& Goldberg E. The Sharp Brains Guide to Brain Fitness. 2009
Geplaatst op 20 Jun 2017 door PeterPaul

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Volgende >>

NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media