Psycholoog Nijmegen
telefoonnummer psycholoog nijmegen 06 - 3801 7652
e-mailadres psycholoog nijmegen info@nijmegenpsycholoog.com
Psycholoog Nijmegen Groenestraat Groenestraat 294, Nijmegen
psycholoog Nijmegen

Welkom op mijn blog over psychologie

Hieronder vindt u een overzicht van mijn vijf meest recente blog berichten met daaronder direct het laatste bericht dat ik heb geplaatst. Ik vind het leuk om uw reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen kunt op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klikt u hier.

25 Jun 2022 - Depressie behandelen vanuit een opwaartse spiraal


Voeding en stemming, de vicieuze cirkel
Door verkeerde voeding kan een vicieuze cirkel ontstaan van je tijdelijk goed voelen maar daarna weer down. In een artikel geschreven door Steve Holt onderzoekt hij de keuzes die we maken op het gebied van eten , om te achterhalen of die invloed hebben op hoe we ons voelen . De afgelopen eeuwen is voeding vaak gebruikt om kwalen te genezen. Zoals kippensoep voor het herstel bij griep, gember tegen maagklachten en honing tegen een zere keel. Vanaf ongeveer 1950 is er een explosie geweest in onderzoek naar medicatie. Grote farmacieconcerns namen de behandeling van psychiatrische stoornissen over en we verloren eeuwenlange kennis. Voeding kan niet alleen genezen, het kan ook onze stemming verbeteren. Kijk maar hoe je je voelt na een overvloedige maaltijd. Ben je moe of lusteloos ? en voel je je na het eten van een salade of lunch warme maaltijd met veel verse groente, onbewerkte granen en proteïne, voel je dan lichter en energieker? Als je bewerkt vlees zoals hamburgers eet en snoep , wat doet dit fysiek en emotioneel met je? Waarschijnlijk is het effect hiervan niet zo goed. Het kan je even een stoot energie geven, maar als je bloedsuiker daalt , heb je al gauw, meer trek in dit soort voeding die je weer nodig hebt om je weer energiek te voelen. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan van je tijdelijk fysiek en psychisch goed voelen om je dan weer down te voelen en vermoeid.
Gezond dieet en preventie
Met een gezond dieet loop je minder kans op depressie. In een studie uit 2012 van Kaplan en Davison werden 97 proefpersonen onderzocht met een stemmingsstoornis om hun voedingspatronen bij te houden over een periode van 3 dagen. Aan het eind van de studie vonden zij dat er een consistent en betrouwbare associatie was tussen gebruik van voeding, vitaminen enerzijds en mentale gezondheid anderzijds. Promovendus Ruusunen (2013) en haar collega’s van de Universiteit van Oost-Finland pakten het uitgebreid aan. Ze volgden meer dan tweeduizend mannen van middelbare leeftijd gedurende gemiddeld dertien tot twintig jaar. Bij aanvang van het onderzoek had geen van de mannen een depressie. Dit was nog steeds het geval bij de mannen die vooral gezond voedsel aten: zij liepen 34 procent minder risico om een depressie te ontwikkelen dan als zij geen gezond dieet zouden hebben gevolgd. Met een gezond dieet bedoelen de onderzoekers vooral
-groenten, fruit, bessen
- volkorenbrood
-gevogelte, vis en magere kaas
Uiteraard zijn er meer gezonde voedingsmiddelen maar de bovenstaande voedingsmiddelen aten de gezonde mensen uit het onderzoek vooral.
Gezonde voeding als je depressieve klachten hebt
Een gezond voedingspatroon helpt niet alleen om depressie te voorkomen maar verhelpt die misschien ook als hij eenmaal toch de kop heeft opgestoken. Bij mensen met een klinische depressie zien de onderzoekers namelijk een vermindering van de depressieve symptomen na een verandering van dieet. De onderzoekers volgden een groep van 69 mensen die hun voedingspatroon aanpasten. Dertig van hen, oftewel circa 21 procent, hadden aanvankelijk ernstige symptomen van depressie. Na drie jaar een gezond dieet te hebben gevolgd, kampten 22 mensen nog met ernstige depressiesymptomen. Dit komt neer op nog geen 16 procent, oftewel een daling van ruim een kwart in vergelijking met de beginsituatie. Bij het gebruik van neurofeedback (hersentraining) is het ook belangrijk om gezond en vitamine rijk eten. Dit gezonder patroon van voeding kan het effect van neurofeedback optimaliseren, meldt Emily Rosen uit New York. Ironisch genoeg neigen we naar gebruik van cafeïne en suiker als we ons depressief voelen. Zowel ons lichaam als ons brein zijn echter gebaat met gezonde voeding.
Voor wie wetenschappelijk bewijs minder interessant is, maar wel praktische tips zoekt , kan terecht op de site www.depressie.org van Mirjam Bakker. Zij is diëtist en culinair journalist en geeft dieettips voor depressieve mensen.

Peter Paul Both, Psycholoog Nijmegen

Bel 06-38017652 voor info of voor een persoonlijke afspraak
e-mai: info@nijmegenpsycholoog.com
Geplaatst op 11 Apr 2017 door PeterPaul

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Volgende >>

NIP-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak op korte termijn
ťn in avond of weekend

Heeft u nog vragen?
psycholoog Nijmegen contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlands Instituut Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel nijmegenpsycholoog.com op social media